Det finns flera anledningar till att man bör se till att hålla sina tänder i skick. För det första ser munnen betydligt bättre ut om man har alla tänder på plats, och om de har en relativt vit färg. Men det är faktiskt viktigt att hålla tänderna friska.

Tänder för att kunna äta

beautiful woman eat chocolate

En sak som de allra flesta har koll på är att man måste ha tänder för att kunna äta fast mat. Det kan vara otroligt svårt att tillgodogöra sig näring ur maten om man inte kan tugga den. Om tänderna inte fungerar kan det också vara så att man råkar sätta mat i halsen. Det kan vara riktigt farligt. Även om man inte har tappat tänder kan det vara svårt att tugga om en tand sitter löst eller om man har tandvärk på grund av ett hål eller liknande.

Munnens hälsa påverkar resten av kroppen

Om man har hål i tänderna eller om det har bildats en infektion kan det faktiskt påverka resten av kroppen. Det är lätt att tänka att det bara är en lokal infektion eller varbildning men så är inte alltid fallet. Om man har problem med hjärtat eller liknande kan det förvärra situationen. Det är rent av som så att läkare som ska utföra större operationer kräver att patienterna går till tandläkaren och får bort eventuella infektioner innan en planerad operation genomförs. Det handlar helt enkelt om att man löper större risk att drabbas av komplikationer efter operationen om man inte har ordning i sin mun. En infektion i tänderna kan nämligen snabbt sprida sig till andra delar av kroppen och den kan också sätta sig på livsviktiga organ som kan vara extra nedsatta efter en operation. Det gäller särskilt om man ska göra en hjärtoperation eller om man ska gå igenom en transplantation.