Om man ska kunna upprätthålla en bra munhygien är det av yttersta vikt att man har en bra tandborste. Hur man borstar tänderna kan variera. En del föredrar att använda en eltandborste, andra en manuell borste. Men vilken skillnad är det på att använda de olika typerna av tandborstar och hur ska man egentligen borsta?

Manuell tandborste

En manuell tandborste får man själv dra fram och tillbaka över tänderna för att smutsen ska borstas bort. När det gäller manuella tandborstar byter man hela borsten och inte bara det mindre huvudet som på en eltandborste.

Eltandborste

En eltandborste vibrerar eller snurrar. Det räcker med att man håller den mot tanden för att den ska borsta bort smutsen. Man förflyttar sedan borsten mellan tänderna. Eltandborsten måste laddas och den drivs av batteri. Ofta menar man att en eltandborste kan göra tänderna lite renare än en manuell borste.

Hur borstar man tänderna?

Det är inte bara att dra borsten på tänderna. Man måste vara noga med att varje tand verkligen görs ren. Det handlar om att man måste vinkla tandborsten och man måste också borsta under en längre tid. Man beräknar att det tar minst två minuter att borsta tänderna på rätt sätt. När man har använt tandborsten är det sedan viktigt att man använder tandtråd för att rengöra mellan tänderna och i utrymmen som är svåra att komma åt. Det kan också vara klokt att skölja munnen med munskölj då och då.

I de fall man vet att man har problem med karies eller liknande kan det vara klokt att rådgöra med sin tandläkare om denne har något speciellt munskölj eller någon tandkräm som gör lite extra rent. Tandläkaren har också olika metoder som gör att tänderna kan färgas. Då kan man enkelt se om det är någon tand man ofta missar när man borstar.