Om man har en tandställning kan det vara nog så jobbigt att den ibland syns. Det kan också vara lite svårt att göra rent ordentligt. Om man inte får ren tandställningen kan det leda till tandsten, karies och dålig andedräkt. Men hur gör man egentligen rent munnen om man har en tandställning?

Vanlig tandborste

En vanlig tandborste kan användas för att borsta tänderna precis som vanligt. Man gör rent vid tandköttet och på tuggytorna. Man kan också borsta försiktigt på själva tandställningen för att göra en grov rengöring.

Mellanrumsborste

En liten mellanrumsborste kan användas för att göra rent mellan tänderna. De har ofta små ståltrådsbitar varpå mjuka taggar av silikon, eller små borst är fästa. De går att böja till och forma så att de kommer in i små utrymmen. Man kan också använda dem för att pilla bort smuts som har fastnat i tandställningen.

Snedställd tandborste

En snedställd tandborste kan användas för att man lite enklare ska komma åt kring tandställningen, samt mellan tandställning och tandkött om det är lite trångt. Man behöver inte vara jätteförsiktig när man rengör runt tandställningens fästen. Det är viktigt att få bort all smuts och limmet på tandställningen håller även för kraftigare borstning.

Munskölj

Om man inte kommer åt finns det också möjlighet att gurgla munnen med munskölj som tar bort smuts och bakterier. Vätskan kommer lätt in mellan tandställningens trådar. När vätskan pressas mellan tänderna får man bort smuts och plack.

Hur vet man att det är rent?

Genom att färga tänderna med hjälp av en tuggtablett kan man se gammalt och nytt plack som man inte fått bort. Det kan löna sig att göra det här ett par gånger. På så sätt kan man lära sig var man behöver anstränga sig lite extra för att munnen verkligen ska bli ren. Tabletterna har ofta en mild mintsmak och de ska inte sväljas utan spottas ut när de tuggats sönder. Färgen fastnar på plack och kan borstas bort.