Ibland kan det vara svårt att göra tänderna ordentligt rena, och man kan då snabbt drabbas av hål i tänderna. Men det finns faktiskt hjälp att få.

Elektrisk tandborste kan hjälpa

Om man har svårt för att hålla i en vanlig tandborste och att flytta den mellan tänderna kan det vara klokt att prova en elektrisk tandborste. Då gör tandborsten jobbet och man kan i alla fall göra en mindre rengöring själv.

Rengöring hos tandläkaren

Vissa kan behöva besöka tandläkaren ganska ofta för att få tänderna riktigt rena. Ibland kan det krävas att man går på besök varje vecka för att tänderna ska hålla sig i skick. Speciellt viktigt blir det om man äter mediciner som gör att salivproduktion med mera minskar.

Möjlighet att få hjälp

Om man har hemtjänst eller bor på ett serviceboende kan man ofta få hjälp med att borsta tänderna. Det är speciellt viktigt att få hjälp med tandtråd och liknande för att få rent överallt i munnen. Man behöver inte skämmas för att man behöver hjälp med att borsta tänderna utan det är helt enkelt nödvändigt att bli ren.

Mungel och munskölj

Ibland kan man ha gjort ingrepp i munnen som gör att det gör ont att borsta tänderna. Ibland kan det också vara rent av olämpligt om stygn eller sårskorpor riskerar att försvinna eller gå upp. Då finns det olika mungel och munskölj som kan användas för att göra rent där man inte kommer åt. Man bör då borsta tänderna så gott det går, och sedan lägger man på gelen eller gurglar med munsköljet efteråt.

Bättre grepp om tandborsten

Om det bara är så att man har svårt att greppa tandborsten kan man sätta på olika hjälpmedelshandtag som gör det lättare att hålla taget. Greppen är ofta i gummi och träs över tandborstens handtag.