Det finns flera sätt att hålla tänderna rena och friska. Det allra vanligaste är nog att man borstar tänderna, och ibland använder någon sorts munskölj. För att hålla tänderna någorlunda friska är det här bra men det finns också andra åtgärder man kan ta till.

Tungskrapa är bra

På tungan finns det små skrovligheter där bakterier lätt kan samlas. Många borstar tungan med den vanliga tandborsten men en tungskrapa får bort betydligt mer smuts. När bakterierna försvinner får man bort dålig andedräkt och tänderna blir också friskare.

Småät inte

Varje gång man äter och dricker startar man en syraattack i munnen. Om man inte ser till att munnen får vara ifred ibland kommer man garanterat att få hål i tänderna till slut. Det är allra bästa är om man begränsar sitt ätande till frukost, lunch och middag samt ett par mellanmål. Man måste dessutom tänka en del på vad man äter. Godis och läsk är till exempel inte speciellt bra för tänderna.

Tuggummin med xylitol

När man har ätit är det bra att tugga tuggummin med xylitol. Det gör nämligen att munnen producerar mer saliv som spolar bort smuts och bakterier i viss mån. Hos tandläkaren och på apotek finns det många bra tuggummin att välja mellan.

Flourtillskott

Om man har lätt för att få hål i tänderna finns det också flourtillskott som är bra att äta. Det är antingen i form av tuggummin eller som flourtabletter. Det kan dock vara klokt att tala med sin tandläkare om saken eftersom det finns en viss risk för att flourskador kan uppstå om man äter för mycket flour.

Genom att ta del av de här råden och följa dem kan man uppnå en bra munhälsa och friska tänder. Man får dock inte glömma bort att gå på kontroller hos tandläkaren bara för att munnen känns bra.